Si tirem la vista arrere no podem oblidar que fa tan sols un any, el 9 d’Octubre va estar marcat per les dades de contagis diaris, per unes fortes restriccions i per un sentiment de tristesa, impotència i incertesa que es va implantar durant uns llargs mesos en la societat valenciana. Un escenari que, gràcies una eficaç campanya de vacunació i al compromís col·lectiu dels i les valencianes, ha canviat indubtablement.
Este 9 d’Octubre és el dia del retrobament, de la unitat i de la il·lusió; és el moment en el qual, com a poble, les i els valencians ens alcem més units que mai per a recuperar el nostre estil de vida, obert, alegre i mediterrani. I amb este idea ha creat la Generalitat Valenciana la seua campanya per a un dia tan assenyalat: “i ara més que mai som un poble fort i unit. Ara més que mai, tots a una veu”.
«L’objectiu és clar: que a partir del 9 d’octubre se supere una frontera de restriccions i que s’accelere la normalització de la vida quotidiana«. I així ha sigut: el president Ximo Puig va anunciar el passat 7 d’octubre la fi de la majoria de les mesures per la COVID-19 en la Comunitat Valenciana. L’hostaleria, l’oci nocturn, els esdeveniments esportius i els culturals deixaran de tindre aforament i horari limitat, i l’ús de la màscara es limita als espais tancats d’ús públic, i en obert quan la distància interpersonal siga menor a 1,5 metres.
Així, el president Ximo Puig va marcar les prioritats del Consell: «l’agenda valenciana està marcada actualment per la superació definitiva de la pandèmia i la recuperació econòmica i social en la Comunitat Valenciana». Una recuperació que, sens dubte, també és anímica. I per als i les valencianes, res té més simbolisme que assenyalar el dia de la nostra terra com el tret d’eixida per a una nova realitat que incorpore l’aprés durant estos durs mesos.
“El dia 9 d’octubre marcarà un abans i un després per a cinc milions de ciutadans i de ciutadanes», va celebrar ahir Ximo Puig, qui també va animar als valencians i valencianes a «mirar al futur amb esperança, responsabilitat i complicitat de tots».
Prudència i responsabilitat, senyals d’identitat dels i les valencianes
No obstant això, Ximo Puig també va voler matisar que, com ha fet fins ara aquest Consell, tot depén de les dades epidemiològiques. “Ara mateix estem en un risc baix, però estes dades orientaran sempre la presa de decisions«, va assegurar el president, que de nou va fer una crida a la “responsabilitat”, la bandera que ha de continuar onejant “perquè la pandèmia no ha acabat”.
Sense perdre de vista la prudència, hi ha motius per a l’esperança: la incidència acumulada en la Comunitat Valenciana se situava aquest dijous en 39 casos per cada 100.000 habitants, segons l’actualització de dades del Ministeri de Sanitat. Així, la valenciana és la sisena autonomia amb menor incidència, per la qual cosa les xifres donen peu a iniciar una desescalada prudent, però merescuda, en el nostre territori.