- El centralisme s'ha demostrat ineficient i, enfront de la recentralització, l'Espanya d'Espanyes és l'única via alternativa
- El president Ximo Puig ha portat la posició de la Comunitat Valenciana a un debat amb presidents autonòmics a Barcelona, i farà el mateix en reunions amb la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, i el president andalús, Juan Manuel Moreno
El centralisme s’ha demostrat ineficient i, enfront de la recentralització, l’Espanya d’Espanyes és l’única via alternativa. Així ho considera el president de la Generalitat i secretari general del PSPV-PSOE, que lidera el debat sobre la descentralització i aposta per la superació de les divergències de renda, la reforma del finançament autonòmic i l’harmonització fiscal. Amb eixos objectius, ha portat la posició de la Comunitat Valenciana a un debat amb altres presidents autonòmics a Barcelona, i farà el mateix en dues reunions amb la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, i el president andalús, Juan Manuel Moreno.
“Hem de trobar fórmules de cooperació per a institucionalitzar la cogovernança» , ha considerat el president, que la setmana passada va participar, juntament amb els presidents autonòmics d’Andalusia i Galícia, Juan Manuel Moreno Bonilla i Alberto Núñez Feijóo i la presidenta de Balears, Francina Armengol en la mesa de debat ‘El model territorial per a millorar l’economia espanyola’ organitzada a Barcelona pel Cercle d’Economia. En este fòrum, va plantejar la necessitat de reformes per a corregir les cinc grans disfuncions estatals: l’Espanya macrocefàlica del centralisme ineficient, l’Espanya unilateral de l’independentisme, l’Espanya divergent del finançament injust i del ‘dúmping fiscal’, l’Espanya invisibilitzada i l’Espanya despoblada.
En este sentit, va apostar per corregir la divergència de rendes mitjançant la reforma del model de finançament autonòmic, a la qual es va referir com una «exigència absoluta» per a aconseguir que es garantisca la suficiència financera i l’equitat entre els territoris. Per a això, ha subratllat la necessitat de “superar la situació actual del consens a la contra que semblen tindre totes les comunitats autònomes respecte a l’actual sistema per a aconseguir una situació de consens a favor d’un nou finançament».
A més, com a part de la nova estructura territorial, va reclamar una descentralització real de les institucions de l’Estat i la cerca de fórmules de cooperació per a institucionalitzar la cogvernança» en un nou model d’Estat en clau federal. Pel que fa a la fiscalitat, va considerar que “no pot ser que harmonitzem imposats a Europa i acceptem el dúmping a Espanya”.
CONSTRUIR PONTS
El president Ximo Puig pretén construir ponts per a avançar cap a este nou model descentralitzat. A este efecte, el cap del Consell i la presidenta balear, Francina Armengol, s’han citat els dies 4 i 5 de juliol a Mallorca, en una cimera bilateral dels dos governs autonòmics per a abordar qüestions comunes. En esta línia, a més, la Comunitat Valenciana i Andalusia han acordat impulsar una trobada bilateral entre el Consell de Ximo Puig i el Govern de Juan Manuel Moreno Bonilla, en la qual s’acostaran postures sobre la reivindicació de la reforma del sistema de finançament. La reunió se celebrarà al setembre a Sevilla, i abans es produirà una altra entre els consellers d’Hisenda de ambdues comunitats.
En paraules del president Ximo Puig, “el megacentre no dóna les suficients oportunitats a l’Espanya perifèrica”. Però l’Espanya d’Espanyes és l’única via enfront de la recentralització ineficient, i la Comunitat Valenciana vol liderar el debat sobre el model territorial, fiscal i financer.